2025 års pristagare
Smålands och Ölands Gastronomiska akademi delar varje år ut diplom för att uppmärksamma företag, personer och organisationer som har gjort betydelsefulla insatser inom det gastronomiska området.
Vid en prisceremoni på Paradisverkstaden i Färjestaden på Öland den 25 september 2025 delade Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi ut sitt stora pris samt diplom i fem kategorier. Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ryssbygymnasiet i Ryssby mottog Akademiens stora pris.
Vinnare av det Stora priset år 2025
Ryssbygymnasiet – Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Ryssby
Ryssbygymnasiet utbildar med stort engagemang morgondagens matlagare som ofta hamnar på landets främsta restauranger. Med fokus på lokala råvaror, branschkännedom, hög kvalitet och starka samarbeten bidrar skolan aktivt till Smålands måltidsutveckling.
Vinnare av diplom 2025
Mat & Design
Ulf Johansson och Karin Scharp, Resmo Krukmakeri, Resmo
För vackra och användbara keramiska föremål som ger glädje och skönhet för det dukade bordet i vardag och fest. Stor kreativitet och hantverksskicklighet kännetecknar arbetet som sedan starten i början av 1980-talet pågår i huset vid Stora Alvaret.
Främjande av lokal förädling och konsumtion
Oskar Karlsson och Alexander Engels, Gårdens, Oskarshamn
Gårdens är med och förändrar livsmedelsbranschen med mod, kvalitet och omtanke. Genom sin e-handel skapar de nya marknader för småländska producenter och gör det möjligt för fler att njuta av riktig mat som gör skillnad.
Främjande av lokal primärproduktion
Sandra, Josefine och Louise Levinsson, Flättinge gård, Huskvarna
Genom ett medvetet fokus på hållbarhet, lokal förankring och innovation har systrarna Levinsson utvecklat gårdens odling och förädling. Med färdiga maträtter av egenodlad sötlupin visar Flättinge gård på hållbara vägar för framtidens svenska matproduktion.
Destinations och landsbygdsutveckling genom måltidsupplevelse
Emil och Roger Lydén, Lydéns Distillery, Ljungby
Lydén Distillery har satt Småland på dryckeskartan med sin prisbelönta hantverksgin. Med energi och passion förädlar de lokala smaker till produkter av högsta kvalitet. Deras uppskattade ginprovningar och gårdsförsäljning stärker Småland som en attraktiv måltidsdestination.
Yngre förmågor inom matkultur
Stephanie Verstift, Vildmark Studio, Eriksmåla
Som grafisk formgivare, kunnig matlagare och projektledare förnyar Stephanie Verstift Smålands matkultur. Genom att förena mat, design och samverkan i ”The Pop Up Kitchen” och i sina kokböcker skapar hon kreativa möten i Glasriket och stärker både gastronomin och landsbygden. (Saknas på bilden).